Vážení spoluobčané, přijměte, prosím, omluvu za, v posledních třech týdnech, se velmi často opakující poruchy veřejného osvětlení v lokalitách ulic Školské, Havlíčkovy, Žižkovy, Husovy, Mírové, Štefánikovy a části Masarykovy.

Všechny tyto uvedené ulice jsou napojeny na jeden rozvaděč, který je umístěn v blízkosti trafostanice v ulici Husově. Od minulého roku má městys uzavřenou smlouvu na servis veřejného osvětlení s firmou Elektroservis Ivan Uher z Kostelce nad Orlicí. Věřte, že každou poruchu jsme této firmě okamžitě hlásili. A oni zjistili, že příčiny poruch byly různé. Často se jednalo o zkrat vrchního vedení z důvodu povětrnostních vlivů, spadlé větve na vedení nebo zkrat vyhořelou lampou či způsobený prasklou žárovkou a následným „výpadkem“ hlavního jističe v již zmiňovaném rozvaděči, případně k tomu dílčího jištění.

Bohužel jsme se tak dostali až nyní k informaci, že hlavní jistič v ulici Husově je dimenzován na 32A, avšak z uvedených ulic k tomuto bodu „teče“ dohromady při sepnutí všech světel 42A! K tomu ještě navíc - vedení je „taženo“ vrchní starou sítí a to jen jednou fází, naproti požadovanému a potřebnému třífázovému vedení. I neodborníkovi z těchto informací musí být jasné, že právě tady je hlavní problém!

Ten však nevznikl v posledních týdnech, ale z minulosti naprosto nekoncepčním postupem rozvoje celé sítě veřejného osvětlení. Neradi bychom spekulovali, ale nelze v možných problémech vyloučit i lidský faktor záměrné škody – shození jističe!

Do doby, než bude v Častolovicích započata distribuční společností ČEZ připravovaná kabelizace (rok 2021), při níž se plánuje ukrýt do země i nové kabely veřejného osvětlení, připravujeme tato dílčí opatření:

  • 1)     Zrealizovat, se souhlasem ČEZ, nový rozvaděč veřejného osvětlení v lokalitě u hřbitova nebo v ulici Příčné
  • 2)     propojit lokalitu ulice Mírové přes nový parčík „U Konopáče“ na přípojný bod u plynové kotelny pro bytové domy U Konopáče
  • 3)     snižovat odběr postupnou výměnou starých svítidel za LED svítidla
  • 4)     v příštím roce 2020 ve spolupráci s odborníky připravit „Plán rozvoje veřejného osvětlení a místního rozhlasu v Městysi Častolovice 2020+“

Na všech těchto opatřeních jsme začali pracovat okamžitě. Zejména ta první dvě by měla zaručit, že v krátkém čase bude opět centrum Častolovic večer řádně nasvíceno.

Věřte, vážení spoluobčané, že celá situace nám skutečně není příjemná a opravdu velmi chápeme Vaše oprávněné stížnosti. Prosíme jen o trochu trpělivosti. Přesto však v případě dalších podobných problémů nás neváhejte okamžitě na vzniklý problém telefonicky upozornit!

Ing. Zdeněk Praus (starosta) a Bc. Miloš Tichý (místostarosta)