Dobrý den vážení občané,

za posledních čtrnáct dní jsem byl nucen shlédnout dvě reportáže České televize - shodou okolností točené stejným reportérem České televize.

První z nich se týkala firmy Saint Gobain Construction Product CZ a. s. divize Isover v Častolovicích. Jak jsem jednou podotkl, „tento závod tu byl, je 50 let a bude zřejmě i nadále“. S Častolovicemi je pěvně spjatý a uvědomuje si to několik generací. V okrese Rychnov nad Kněžnou je několik velkých závodů, které mají svá pozitiva i negativa a nemusíme chodit daleko, stačí dohlédnout do města Kostelec nad Orlicí.  Nabízí se proto otázka, proč se v reportážích České televize a tohoto redaktora objevují negativně stále jenom Častolovice. Vysvětlení je jednoduché. Všichni víme, že kontrola od inspekce životního prostředí je nastavena velice přísně a každým rokem se zpřísňuje. Kontrola probíhá kontinuálně, a pokud by jakýkoliv závod porušoval tyto nařízení, bylo by zahájeno řízení. Reportáže jsou udělány nebo zpracovány účelově a na objednávku s politickým kontextem. Někteří vrcholní představitelé občanského sdružení EKORS, jsou totiž zainteresováni ve vedení obce. Všichni víme, že se blíží komunální volby. Jako starostu mě pohoršuje, že tito lidé se neštítí zavádějícím způsobem šířit mezi občany Častolovic zprávy, ze kterých chtějí vytěžit jenom svůj osobní prospěch v komunálních volbách. Jejich chování je podobné jako chování ekologických aktivistů bránící veřejně prospěšné stavby.

Následek? Nestaví se, tak i zavádění nových technologií v závodu v Častolovicích se odkládají. Co to znamená pro občany Častolovic?

Radnice samozřejmě podporuje každou změnu, která povede ke zlepšení ovzduší v Častolovicích, a proto odsuzuji postup místního spolku, který svým chováním a zavádějícími informacemi a reportážemi paradoxně oddaluje lepší komfort žití pro obyvatele Častolovic.

Druhá reportáž odvysílaná 23. 7. 2018 v hlavních zprávách mě už donutila napsat tento článek. K první reportáži jsem neměl příležitost se vyjádřit, teprve u té druhé jsem osobně pocítil jak tendenčně a nekorektně se může chovat reportér české televize.

Pan reportér mě požádal o odpovědi na dvě relevantně jednoduché otázky. „Proč radnice ignoruje pravomocný rozsudek krajského soudu a proč jsme ještě nezaplatili soudní výlohy.“ Tiskovou zprávu jsem panu redaktorovi zaslat po třetí hodině s komentářem, že jsem věcně i časově vysvětlil postup obce, který je a musí být v souladu se zákonem o obcích. Obdrženou SMS zprávou jsem se od pana redaktora dozvěděl, že vlastně celá reportáž bude asi koncipována jinak, což potvrdilo večerní vysílání.

Můžete si srovnat s uveřejněným prohlášením v ČT a zaslaným materiálem panu redaktorovi.

„Městys Častolovice je zodpovědný za vydávání čtvrtletníku Zdroj. Rada městyse Častolovice jmenuje a odvolává členy redakční rady. Rada městyse Častolovice schválila na svém zasedání 28. 11. 2016 pravidla pro vydávání obecního zpravodaje „Zdroj“, kterými se řídí redakční rada. Městys Častolovice vedl právní spor z důvodu rozporu mezi zaslanými příspěvky a vydanými pravidly. Rozhodnutí odvolacího řízení Krajského soudu v Hradci Králové jsme obdrželi do datových schránek městyse Častolovice dne 9. července 2018. Rada městyse Častolovice zařadila neprodleně tento bod na své nejbližší jednání RM-97-2018 dne 16. 7. 2018 a vydala toto usnesení:

RM vzala na vědomí rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové č. j. 17 Co 31/2018-118 ve věci odvolání městyse Častolovice, jako žalovaného, proti rozhodnutí Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou, jehož rozsudek potvrzuje. Záležitost se týkala žaloby zastupitelek městyse Mgr. Bc. Aleny Bačíkové, Zdenky Čestické a Mgr. Jarmily Novohradské na Městys Častolovice z porušení povinnosti vydavatele periodického tisku. RM uložila starostovi městyse zajistit splnění všech povinností vyplývajících z rozhodnutí soudu, proti němuž není odvolání.

Městys Častolovice plně respektuje rozhodnutí odvolacího řízení a příspěvky budou otisknuty v následujícím čtvrtletníku Zdroj. Soudní výlohy a poplatky budou zaplaceny po zaúčtování naší zaměstnankyní úřadu v měsíci červenci, protože v letních měsících dochází k omezenému provozu z důvodu čerpání dovolených.“

Co říci závěrem?

V reportáži to zaznělo. Zastupitel má plné právo, aby mu bylo umožněno uveřejnění svého příspěvku, i když bude lživý, zavádějící a v některých případech i napadající jednotlivé osoby s tím, že se protistrana může bránit.

Chceme něco takového dělat? Musíme a lidé žijících v Častolovicích si udělají sami obrázek a to v následujícím podzimním čísle časopisu Zdroj.

Dnešní společnost je vychovávaná jinak. Musíme si na to zvyknout. Občané jsou bombardováni v médiích samými negativními zprávami. V komerčních zprávách se to jenom hemží kriminálními činy.

Většina příspěvků v celostátních médiích už nezajímá, že se udělalo něco dobrého, pěkného, dobročinného atd. Je potřeba si jenom do někoho kopnout, vždyť se může přece bránit. Nevím, kam to může ještě zajít, a proto si vážím lidí, kteří tento styl života nepreferují a umí si svůj život ochránit a žít lidsky a důstojně.

Ing. Zdeněk Praus